2008. május 31., szombat

Belvárosi fesztivál

Bevezetés
Vécé. Kevés. Kevesebb.


Elővigyázatos vagyok. Nem bízok az emberekben. Főleg a kereskedőkben. Amikor megérkeztünk pénteken kora délután a Szabadság térre, azonnal azon kezdtem el agyalni, vajon van-e vécé is a sörsátrak mellett. (A sörsátrak látszódtak.)

- Szerinted van itt vécé – kérdeztem Hajnalpírt.
- Szerintem van. – mondta Hajnalpír.
- Szerinted hol? –kérdeztem újra Hajnalpírt.
- Nézzünk körbe – mondta ismét Hajnalpír..

Végigjártuk hát a teret, kevésbé az impozáns épületeket vagy a péklángost árulókat szemléltük, inkább TOI-TOI-okat kutattunk. Nem voltak. Anyáztam. Mekkora köcsögök. Erre Hajnalpír megkérdezett egy biztonsági őrt, aki mondta, hogy van - egy.

(Habár matekban Hajnalpír a játrasabb, de 1000 emberre 1 vécé nekem kevésnek tűnik, mint néző a Wellcome koncerten . Normál állapotban.
Most pedig - számításba véve a söröspultoknál levő sorok hosszát - kevesebb, mint néző a Kozma Orsi koncerten.


1. fejezet - Kaukázus

Meleg van. Hajnalpír kezében Bkool. Olyan, mint. Emberek szivárognak. Szalai Éva.


Odafelé útba esik a Burger king, úgyhogy Hajnalpír kezében máris olvad a hőségben a Bkool. Azt mondja, finom. Keresgéljük egy picit a Szabadság teret fájós lábbal, megtaláljuk könnyen, mosolyogva nézzük az énekes feleségét meg gyerekét, aztán a földön ülőket.
Van egy pár ismerős arc a legutóbbi Kaukázus koncertől, amin pár napja voltunk. De szinte senki sincs a közelben, mikor felmennek a színpadra, pedig az előadás teljesen ugyanolyan. Kivéve, hogy van egy idegesítő konferanszié, talán miatta menekült el mindenki. Mert amikor elkezd játszani a zenekar, az emberek a fák mögül, a padok alól, a mellékutcákból visszaszivárognak, néhány másodperc alatt.
Mi most nem vagyunk annyira felcsigázva, a fűben üldögélve nézzük meg szinte tökéletesen ugyanazt a műsort, amit a ZP-ben pár napja. Kicsit fura is, hogy világos van, a napszítta fűben ülünk, tűz nap, egy zenekar hangosan zenél, és mégis a belvárosban vagyunk. A Kaukázus zenekar az egy ideje már megszokott felállásban zenél: a doboknál Toldi, gitáron Csaszi, Fűrész, szintin Máriusz és János az aki énekel meg kommentál. A Szalai Évát moat is úgy játsszák, hogy Csaszi énekli először tök lassan, aztán kezdik csak rendesen játszani. János keveset beszél, nagy a meleg.

2. fejezet - Erik Sumo Band


Konferanszié. Kellemesen hideg. CBA szatyor. Szotyi a sörön. Lehet nézni.Szabó Simon.Emlékmű.

Kaukázus le, konferanszié fel (a színpadra), mi el (a közelből), azért még halljuk, hogy mondja, maradjunk itt, mert az Erik Sumo beáll, aztán zenél. Kényelmesen elbattyogunk a Bajcsyra egy CBA-ba, hogy ne 400 Ft-os sört "kelljen" inni, hanem 200-ast. Szerencsére kellemesen hideg. A sör. Borsónak tökmag, meg veszünk egy CBA szatyrot is. Abba lehet köpni a héját, ami rátapad a hűs sörösdobozra. Fűben ülünk újra, mikor ez a jelenség előáll, már zenél is az Erik Sumo Band. Ez a fajta zene nekem inkább fülhallgatóval jó a metrón vagy munka közben, nem nagykoncerten, annyira nem intenzív. Persze lehet látni Tövisházi Ambrust, aki a mai napon a második szintis, aki nagyon pörög a melegben, meg Harcsa Veronikát meg Kis Erzsit. Meg lehet persze nézni a doboknál a PUF-ból ismert Farkas Zolit is, de ő nem látszik annyira. Mintha Szabó Simont vélnénk felfedezni a kerítésen túl.
Melinda telefonál, hogy mégis merre vagyunk. Bal oldalon, viszonylag elöl. Azt kérdezi, hol a koncert, az emlékműnek melyik részén? (Hol van itt emlékmű???) Megtaláltuk egymást.

3. fejezet – Zagar

Bizonyos mennyiség. 100 Ft. Ugyanaz a kategória. Könnyezve, köhögve.

Bizonyos mennyiségű alkohol elfogyasztása után minden koncert jó. Bizonyos mennyiségű alkohol után mégis egyik koncert sem köt le. És bizonyos mennyiségű alkohol után nagyon kell pisilni. És akkor most jön, hogy elővigyázatos vagyok, nem bízok az emberekben, előre feltérképeztem, mennyire nincs wc és mégis. 100 ft, és hatalmas a sor. A lányoknál. A fiúknál is 100 Ft, de ott nincs sor. Melinda fiú. Jön, ha mondom, hogy jöhet.
Közben kint a Zagar már sötétben nyomja. A színpadon vannak az Underground Divák is, nem ismerjük közülük csak Németh Jucit. A Zagar nekem kb. ugyanaz a kategória, mint az Erik Sumo. Kocsiban jó hallgatni, vagy metrón vagy háttérben, de fő attrakciónak nem annyira érdekes. Azért figyelem. Utána elmegyünk a Corvin tetőre, ahol valaki befúj gázspray-vel és könnyezve, köhögve megyünk haza Borsóval.
4. fejezet – Hs7
Rutinosabban. Jó értelemben. Szabó Simon újra feltűnik.
Vasárnap. Már rutinosabbak vagyunk, tudjuk például, hogy hol van a tér. Meg az emlékmű. De ha nem tudnánk is odatalálnánk, mert üvölt a HS7. Kb a közepére érünk oda, nehéz volt az elindulás. Hangfoszlányokból azt halljuk, hogy lagymatag a koncert. Előre megyünk, valóban nem valami nagy a zúzás. De elég jó. Az énekes Szűcs Krisztián elég idiótán viselkedik, jó értelemben. Elöl helyezkedünk el, már készülve a Quimby tömegáradatára, így látjuk a backstage-ben a sztárokat. Kiss Tibor autogrammot oszt. Líviusz lánnyal beszélget. Hmm, és itt van Szabó Simon. Gázálarcban. Vagy lehet, hogy csak maszkban. De ő az. Fordítva vetít egy fehér vászonra. Tegnap is itt volt, ma is itt van. Ő lehet az egyik szervező. Bizony. Szabó Simon. Közben vége a koncertnek, most jönne a polgármester köszöntője, de nem jön. Se a polgármester, se a köszöntő. Hanem.

5. fejezet – Quimby
Rázza a vizes rasztahaját. Zavarba hozza. Ki van velünk.
Felrohan a Quimby, hogy ők bizony elkezdik, mondja a mikrofonba Kiss Tibi, mert időre be kell fejeziük. Mi ott maradunk egy jó darabig a jó helyen, közel a hangfalakhoz és habár egy nagyon részeg gyerek ránk rázza a vizes rasztahaját, megéri. Mert nagyon régen vágyunk már egy jó Quimby koncertre, most végre itt vagyunk. És a koncert nagyon jó, valóban.
Csendrendelet előtt leballagnak a zenészek, Líviusz még zavarba hozza a konferansziét, aki szerint őt nem lehet. Telefon, ki merre van, találkozunk Hajnival is, vonulunk át sokan a Gödörhöz, azt se tudni ki van velünk, sokan vagyunk. Letelepedünk a fűben, Melinda összebarátkozik Kisbödőccsel, aki báty. Hosszúra nyúlik az este, lent is vannak koncertek, koedukált lett a fiúvécé, akkora a női kereslet.

Mikor? 2008. 05. 30-31.
Hol? Szabadság tér
Mennyit? ingyenes
Folyadék: sörök
Mennyire? Quimby 38,5, Kaukazus 35, Zagar 30,5, Erik Sumo 29 pont



Nincsenek megjegyzések: